Berlijn

Berlijn

17-01-2017
Door Carla Verbeek

Net terug van een excursiereis naar Berlijn en Potsdam. Voor ons de eerste keer dat we meegingen met een georganiseerde busreis. Omdat wij nog nooit in Berlijn geweest waren leek dit een mooie gelegenheid om olv een gids alle bezienswaardigheden te gaan zien. En dat hebben we geweten! Met een gezelschap van veertig personen gingen we richting Duitsland met chauffeur Allerd aan het stuur. Onderweg werd regelmatig gestopt om de benen even te strekken, te roken en/of een toilet te bezoeken. Maar ondanks dat is het toch wel een lange zit en toen we dan ook aankwamen in Berlijn wilde eigenlijk iedereen wel snel naar het hotel.

Maar... er moest eerst nog gegeten worden. We werden afgezet bij een restaurant dat gespecialiseerd was in busgezelschappen. Er zaten al veel mensen maar wij konden er met 40 personen nog makkelijk bij. Er speelde een bandje, veel lawaai. Het leek of we op een bruiloft beland waren. Je zat nog niet op een stoel of er stond al iemand naast je om te vragen wat je wilde drinken. En wat voor voorgerecht je wenste. Er was keuze uit drie soorten soep. De laatste personen hadden nog niet besteld maar de eerste personen kregen de soep al opgediend! Ongelooflijk! Met het hoofdgerecht en het dessert werd het op dezelfde manier gedaan. En het eten was nog goed ook. Het was een diner om nooit te vergeten. We hoorden later dat er per avond tussen de 300 en 400 gasten dineerden. Ideaal voor een eerste dag als iedereen snel wil eten om daarna lekker naar de hotelkamer te kunnen. De chauffeur had op de heenreis al verteld dat we de Reichstag niet konden bezoeken omdat door de verscherpte veiligheidsmaatregelen dit te veel tijd zou gaan kosten. Ditzelfde gold ook voor een bezoek aan de Fernsehturm. Ook de boottocht kon niet doorgaan omdat het te koud was voor een open boot en de overdekte boten waren allemaal gereserveerd door de ambassade.

Dag 2: 's Morgens kwam gids Bart bij ons in de bus. Een Nederlandssprekende Belg die al jarenlang in Berlijn woont maar wel zijn charmante Vlaamse accent had behouden. Hij beschikte over verschrikkelijk veel kennis van Berlijn en kon echt op een bevlogen manier vertellen over de stad. We vertrokken al vroeg voor een stadstoer langs de bekendste plaatsen zoals: Brandenburger Tor, Alexanderplatz, Checkpoint Charlie, het Holocaust-monument, de Gedächtniskirche, Unter den Linden. In de middag was er vrije tijd en kon je kiezen wat je wilde gaan bekijken: een kerk, winkelen of een kerstmarkt. Er werd ook uitgelegd hoe je daar het makkelijkst kon komen. 's Avonds was het diner in een Turks buffetrestaurant en daarna vertrokken we voor een lichttoer. Weer onder leiding van gids Bart. Dit was zeer indrukwekkend. Echt prachtig verlichte stadsdelen hebben we gezien met als klap op de vuurpijl een bezoek aan het Sony-Center. Het middelpunt van de nieuwe spectaculaire binnenstad van Berlijn.

Dag 3: Helaas regende het de eerste uren van de zondag. Deze dag begon met een toer door de wijken die wat verder van het centrum liggen zoals Kreuzberg. Weer kregen we veel info van Bart over het ontstaan hiervan. Ook een bezoek gebracht aan het Treptower Park. Daarin is een grote herdenkingsplaats voor duizenden soldaten en officieren van de Sovjet-Unie die tijdens de slag om Berlijn zijn gevallen. Daarna naar de East Side Gallery: een stuk muur van 1,3 km waarop kunstenaars van over de hele wereld graffiti hebben aangebracht. Daarna kon je kiezen of je naar het Joods Museum wilde of niet. De groep die dat niet wilde werd afgezet op een mooi centraal punt: bij de Berlijnse Dom. Dit was tevens het moment waarop ,,onze'' Bart de groep ging verlaten. De groep die wel naar het Joods Museum wilde werd daar naar toe gebracht om later weer opgehaald te worden om ook naar dat punt gebracht te worden. Iedereen werd echt op zijn wenken bediend door de chauffeur. De Dom ligt op het Museeninsel en van daaruit kon je kiezen voor bijv. het DDR-museum, de Gendarmenmarkt, de Hackesche Höfe. Dat was allemaal op loopafstand. Wij kozen voor de Hackesche Höfe (Joodse hofjes). Echt prachtig om daar doorheen te lopen. Daarna de Gendarmenmarkt bezocht (één van de mooiste pleinen) waar ook een kerstmarkt was. Om zeven uur moesten we weer bij de bus zijn die ons weer naar het hotel bracht.

Dag 4: De dag van de terugreis alweer. Maar eerst nog naar Potsdam. Daar bezochten we Schloss Sanssouci. Wat een indrukwekkend paleis! Met een prachtige tuin/terrein er omheen vol vijvers, beelden en gebouwen. Alleen daar kun je wel een dag doorbrengen. Maar daar was natuurlijk geen tijd voor. Om elf uur moesten we ons melden bij de bus en toen werd aan de echte terugreis begonnen. Er was nog een prima afscheidsdiner onderweg. En met een tevreden gevoel gingen we daarna richting Nederlandse grens. Kwart voor negen waren we weer in Meppel. Deze manier van georganiseerd reizen is echt een aanrader om een stad te bezoeken. We hebben ongelooflijk veel gezien! Het programma is wel druk maar zit heel efficiënt in elkaar waardoor je in korte tijd heel veel locaties kunt bezoeken. Dit zou op een individuele manier nooit lukken!

Dit was dus voor ons wel de eerste maar vast niet de laatste keer dat we deelnemen aan zo'n reis.

Carla Verbeek

Andere reisverhalen

Minicruise Kopenhagen

15-11-2016
Door Hannie Feenstra - Tuk
Effe weg? Doen! Op vrijdagmorgen de 28ste oktober...
Lees verder

Beierse Woud

20-12-2016
Door Hilke Kramer
Lees hier het verslag van Hilke Kramer die van 12 tot 18 juni 2016 met...
Lees verder

Moezel ALL-INCLUSIVE!

15-12-2016
Door Hettie Delil en Bettie Kuipers
Wilt u er eens helemaal uit?! Als ik zo'n kreet lees, denk ik wat spottend...
Lees verder

Fietsgroepsreis Ammerland

20-12-2016
Door Familie Brals
Een impressie. TIM Meppen schrijft in haar brochure: In en om Westerstede hebben...
Lees verder

Kerstmarktreis Essen-Oberhausen

27-12-2016
Door Annet van der Ploeg
Op 17 december 2016 vertrokken wij in een zeer comfortabele bus van Effeweg naar Essen....
Lees verder

IJskoude dag met Boom

23-01-2017
Door Hilke Kramer
Klein verslagje van ons bezoek aan het ijssculpturenfestival. Het was afgelopen donderdag een mooie dag....
Lees verder