Meerdaagse reis

Langs de sporen van de strijd in de Ieper Salient (België)

prijs 455,- p.p.

Meer dan 100 jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Een gebeurtenis die miljoenen het leven kostte en Europa voorgoed zou veranderen. De strijd aan het westelijke front verminkte het landschap van Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Tal van herdenkingsplekken, begraafplaatsen en restanten van de loopgraven getuigen van de strijd die hier een eeuw geleden plaatsvond. Deze indrukwekkende reis neemt u mee langs de sporen van de strijd.

Uw reisleider Ben de Ree
Ben de Ree studeerde als docent geschiedenis af aan de Hogeschool van Utrecht in 1992. Hij volgde daarna het post-HBO programma Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens zijn studie raakte hij geboeid door de Eerste Wereldoorlog als thema van verandering in de sociale-, politieke-, culturele en militaire verhoudingen in de samenleving. Vanaf 2012 gaat hij jaarlijks, als reisleider van excursies, naar herinneringsplaatsen aan de Westelijke Frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. Hij begeleidde voor het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW) studiereizen naar België, Frankrijk, Italië en Slovenië. Zijn kennis over de Grote Oorlog houdt hij op peil door het lidmaatschap van de WFA (Western Front Association).

Tijdens zijn reizen heeft hij vooral aandacht voor het leven in de loopgraven aan het front van de gewone soldaten en is hij gespecialiseerd in het literaire-historisch aspect van de oorlog. Dagboek aantekeningen, gedichten en oorlogsmemoires geven een goed beeld van de verschrikkingen van de oorlog. U krijgt zicht op de markante wijze waarop herinneringsmonumenten van Fransen, Britten, Belgen en Duitsers en andere nationaliteiten van elkaar verschillen. Daarnaast ziet u hoe zij uiting geven aan hun rol in de oorlog en hoe wij de oorlogsherinnering levend houden.

Dag 1: heenreis – Slag om Halen
Via de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Halen in België. Bij Halen versloeg op 12 augustus 1914 het kleine Belgische leger het grote Duitse leger. Bijzonder aan deze slag is dat dit de laatste veldslag was waar nog op traditionele wijze werd gevochten – o.a. de cavalerie ter paard en sabel in de hand. Het bijzondere museum ‘Slag der Zilveren Helmen’ vertelt dit opmerkelijke verhaal en een gids neemt ons mee en laat ons tal van restanten en monumenten van deze slag zien. Hierna rijden we via Leuven en Brussel naar ons hotel in Roeselare.

Dag 2: strijd om Ieper
Geen stad waar de Eerste Wereldoorlog zo centraal staat. Ieper was na de strijd volledig verwoest en is daarna weer in oude glorie hersteld. Een stad ook die bijna ‘leeft’ van de periode 1914-1918. Misschien wel het mooiste museum over die oorlog staat ook in Ieper: het Flandres Fields Museum. We bezoeken het museum. Vervolgens neemt onze reisleider ons mee voor een korte stadswandeling door Ieper.

In de middag stappen we weer in de bus en rijden langs tal van herinneringsplaatsen van de strijd in de omgeving van Ieper waaronder de bunkers waar John McCrae als arts werkzaam was en zijn beroemde gedicht schreef. We bezoeken het gedenkteken aan de eerste gasaanval in 1915, Carrefour des Roses. Daarna nemen we een kijkje bij de Duitse militaire begraafplaats Langemark en de Britse begraafplaats Tyne Cot Cemetery. Tot slot bezoeken we Hill 62 met een mooi uitzicht over de stad. We blijven eten in Ieper, want om 20.00 uur is The Last Post in de Menenpoort. Een kort en indrukwekkend herdenkingsmoment dat al sinds 1929 iedere avond plaatsvindt.

Dag 3: strijd om de Artois
Toen de bewegingsoorlog tot stilstand kwam, groeven de legers zich en begon de jarenlange strijd om soms enkele vierkante kilometers. Voor een beetje terreinwinst werd soms hevig gevochten en kleine heuvels waren vaak cruciaal in de strijd. Het gebied dat we vandaag bezoeken draagt daar tot op de dag van vandaag tal van sporen van. We bezoeken Hill 60 en rijden verder naar Frankrijk om ook het Canadees herinneringsmonument Vimy Ridge te bezichtigen. Daarna bezoeken wij de restanten van de strijd op Notre Dame de Lorette.

Dag 4: Slag om de IJzer – terugreis
De laatste dag alweer. Vandaag staat het IJzerfront centraal en dan met name Diksmuide.

Eerst bezoeken wij de Belgische militaire begraafplaats Houthulst. We volgen de route die de legers ook volgden om de havens van België veilig te stellen. De rivier de IJzer speelde hierin een belangrijke rol en we horen waarom Hendrik Geeraert volksheld van België werd. We nemen een kijkje in de Dodengang en de IJzertoren. Hierna is het tijd om naar huis te gaan en wordt u, na het afscheidsdiner, weer teruggebracht naar de verschillende opstapplaatsen.

Boom lezersprijs prijs per persoon: 455,-

Vertrek 11 september 2017 | 4 dagen | GEGARANDEERD VERTREK

Inclusief:

 • Reis per comfort class touringcar
 • Verzorging op basis van halfpension
 • Kamer met douche en toilet
 • Entree en wandeling met gids in Halen
 • Entree In Flanders Fields museum
 • Entree IJzertoren
 • Deskundige reisleiding door Ben de Ree
 • Afscheidsdiner

Exclusief:

 • Lunches
 • Toeslagen 1-persoons kamer  105,-
 • Per boeking: 2,50 voor het Calamiteitenfonds en 13,- administratiekosten
 • Reis-/annuleringsverzekering.

Helaas, er zijn geen data meer beschikbaar voor deze reis.

Mercure Hotel Roeselare
Ligging: in een buitenwijk van Roeselare. Prima ligging voor een excursiereis.
Faciliteiten: koffiehoek, bar en restaurant. In het hele hotel is WiFi gratis.
Kamers: televisie, kluisje, koelkast, airconditioning. De badkamer is voorzien van douche, toilet en toiletartikelen.
Verzorging: ’s ochtends ontbijtbuffet in de avond 3-gangendiner. Op een van de avonden wordt het diner in een restaurant in Ieper geserveerd.

Veel lopen
Deze reis is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Opstapschema: Oosterwolde, Assen, Beilen, Hoogeveen, Meppel, Zwolle. Voor de volgende opstapplaatsen geldt een toeslag: Emmeloord (19,- p.p.), Steenwijk (14,- p.p.).


« Terug