Dagtocht

Het Pauperparadijs

prijs 89,50 p.p.

Het Pauperparadijs keert zomer 2017 terug in Veenhuizen voor een nieuwe serie voorstellingen. Na het succes van vorig jaar, biedt Boom reizen u wederom een compleet verzorgd lezersarrangement met nóg uitgebreidere rondrit per boevenbus inclusief bezoek aan het 3e en 4e gesticht.

Het Pauperparadijs is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen. Het boek belicht één van de meest tragische geschiedenissen die zich in Nederland heeft afgespeeld. In de 19e eeuw werden op grote schaal paupers uit het hele land naar Drenthe gedeporteerd. Het was de bedoeling om daar beschaafde mensen van te maken. Het experiment begon uit ideële motieven, maar liep uit op een mislukking.

Programma
Rond 13.30 uur komt u aan bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee.
Hier ontdekt u hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf het jaar 1600 tot heden ten dage en maakt u kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen.

Met de Boevenbus rijdt u langs enkele, nog in gebruik zijnde, gevangenissen, zoals Esserheem en Norgerhaven. Ook komt u langs een aantal monumentale gebouwen, zoals het vroegere hospitaalcomplex en de kerken. Natuurlijk ziet u ook de woningen met de befaamde gevelteksten, zoals Leering door Voorbeeld, Helpt elkander en Werk en Bid. Onderweg vertelt de gids op geanimeerde wijze over wat u allemaal ziet. Tijdens deze boevenbusrit is tevens een bezoek aan de bijzondere begraafplaats van Veenhuizen opgenomen (ook wel het 4e gesticht genoemd) waar duizenden paupers zijn begraven. Hier staan ook de witte kruizen die later in de voorstelling te zien zijn. Ook een bezoek aan de historische plek waar ooit het 3e gesticht echt heeft gestaan, is meegenomen in de rit. Hier krijgt u een rondleiding en in het naast gelegen inloopatelier Coco Maria wordt een korte film over deze indringende periode getoond.

Na de pauze, waarin u een kopje koffie/thee met een koffiebroodje aangeboden krijgt, wordt u rondgeleid door het museum. (een deel van de groep zal dit programma in omgekeerde volgorde volgen).

Na een eenvoudige maar smakelijke pauperschotel kunt u nog even wat rondlopen op het binnenterrein en daarna is het tijd om te genieten van het Theaterspektakel 'Het Pauperparadijs'. Na afloop van de voorstelling, rond 22.30 uur, vertrekt u terug richting uw opstapplaats.

Het verhaal
Op een nacht in 1826 worden alle kinderen van het Aalmoezeniersweeshuis in Amsterdam gedeporteerd, waaronder Teunis en zijn broertje en zusje. De politie zet ze op een schip over de Zuiderzee naar Veenhuizen. De ouders van Teunis, die hun kroost uit armoede hebben afgestaan, zijn radeloos. Teunis houdt de moed erin, ondanks dat zijn broertje de barre reis niet overleeft. Teunis wordt verliefd op bewakersdochter Cato. Ze overwinnen het standsverschil en vertrekken uit Veenhuizen. Door tegenslagen moeten ze echter met hangende pootjes terugkeren. Teunis is murw geslagen, maar Cato wil nog steeds ontsnappen. Over hun hoofden heen converseren twee heren over het heropvoeden van de paupers. In onze interpretatie blijkt Veenhuizen het resultaat te zijn van een weddenschap: prins Willem, de latere koning Willem II, denkt dat er met het lage volk niets valt aan te vangen, generaal Johannes van den Bosch wil het tegendeel bewijzen. Ze schuiven op hun speelveld met situaties, regels en mensen om het effect te testen.

Donderdag 27 juli 2017

Boom lezersprijs per persoon: 89,50 (normale prijs 99,50)

Inclusief

 • Busvervoer vanuit diverse opstapplaatsen
 • Ontvangst met 1 x koffie/thee
 • Entree gevangenismuseum met rondleiding
 • Rondrit Boevenbus met gids inclusief bezoek aan de begraafplaats (4e gesticht) en het 3e gesticht (inclusief rondleiding en vertoning korte film)
 • 1 x koffie/thee met een koffiebroodje
 • Pauperschotel
 • Ticket 1e rang voor het Pauperparadijs (met 10 euro korting!)

Exclusief

 • Reserveringskosten 4,- per boeking

Van Reserveren
27-07-2017

Opstapplaatsen:

Donderdag 27 juli 2017

 • 10.50 uur Steenwijk
 • 11.05 uur Meppel
 • 11.35 uur Hoogeveen
 • 12.10 uur Coevorden
 • 12.30 uur Emmen

« Terug